Interview met een DONS-docent: Mylene

Waarom ben jij een echte DONS-er?
Net als een donsveertje, ben ik vrij, licht van geest, zacht en speels. Ik werk graag samen om een deken van warmte en veiligheid te creëren. Individueel, kan ik kietelen en een schaterlach veroorzaken. Schrijven, tekenen en verhalen verzinnen is een feest. Met zelfvertrouwen en een dosis fantasie kan ik, samen met de kleinste donsveertjes, een olifant het vertrouwen geven om te leren vliegen! Trots noem ik mijzelf een DONS-er, en voel mij volledig thuis in het DONS team.

Op welke DONS-locaties werk je en kan je er wat over vertellen?
DONS 5, BMS in Bussum is mijn basis. De BMS is een warme en gezellige school die perfect bij DONS past. De gymzaal toveren we iedere dag om naar een minitheater en na afloop wordt er met z’n allen flink gedanst. Als moeder heb ik hygiëne hoog in het vaandel staan; schone wc’s, vloeren boenen en zelfs de trapleuningen worden iedere dag afgenomen met een sopje. Heerlijk zo’n fris en veilig gevoel op een BSO-locatie.

Hoe ben je bij DONS terecht gekomen?
Een lieve vriendin heeft mij op een vacature van DONS geattendeerd. Ik ben mij gaan verdiepen in DONS en de realiteit heeft zelfs mijn verwachtingen overtroffen. De sollicitatieprocedure was uitermate professioneel en zorgvuldig. Het kennismakingsgesprek met de locatiemanager, de rondleiding in de school en vooral de ontmoetingen met de kinderen voelde als een warm bad. Mijn vriendin blijkt een ware ‘matchmaker’ te zijn.

Wat vind je het allerleukst bij DONS?
DE KINDEREN NATUURLIJK! Iedere werkdag word ik met liefde omringd. Wat een geluk! Ik haal veel plezier uit het voorbereiden van mijn DONS-lessen, maar niets kan tippen aan de gezichtjes die verwachtingsvol op mij afrennen om 14:30. Ik voel mij vereerd om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Mijn collega’s zijn inmiddels vrienden, maar ‘mijn’ DONS-kinderen zijn mijn alles.

Wat was jouw laatste gekke DONS-actie?
Iedere dag zit vol met DONS-acties. Mijn talent ligt vooral in het vertellen van verhalen. Dit geeft mij vrijheid van geest en een relativeringsvermogen die ik via ervaringsleer aan de kinderen meegeef. Het fenomeen ‘mondkapjes’ werd spontaan besproken tijdens een koek-moment. Mondkapjes waren
volgens de kinderen ‘een beetje eng’. Daarom hebben we de week daarop samen mondkapjes
omgetoverd tot theatermaskers en zijn we in de pauze het spelletje ‘mondkapje leggen’ (i.p.v.
‘zakdoekje leggen’) gaan spelen. Zingend en rondrennend veranderde hun perspectief op deze
vreemde ‘gezicht-verstoppers’. Een echte DONS-actie!

Welk DONS-liedje vind je het mooist?
DONS-liedjes zijn de ‘kers op de taart’ van iedere dag. Ik heb enkele jaren storytelling trainingen gegeven bij bedrijven zoals Shell, KPN, ABN-AMRO en vele andere beurs genoteerde bedrijven. Bij iedere zakelijke training was eerst een kennismakingsronde en einde van de dag een afsluitingsronde. Ik had de deelnemers beter een DONS-liedje kunnen laten zingen! Zo’n liedje was veel effectiever geweest om verbinding en vrolijkheid te creëren. De DONS-liedjes kan je vinden op SPOTIFY, voor het geval je op de werkvloer wel eens een oppepper kan gebruiken.

Wat doe je als je niet aan het DONS-en bent?
Ik coach volwassenen op hun storytelling vaardigheden. Dat doe ik in de ochtend op mijn praktijk in Almere of op locatie. Ik coach vrijwillig bij TEDx events en organiseer in het Gooi vergelijkbare bijeenkomsten die ‘gewone’ mensen een podium bieden om persoonlijke verhalen te vertellen.