Interview met een DONS-docent: Kirsty

Waarom ben jij een echte DONS-er?
Ik denk dat ik inmiddels een echte DONS-er ben geworden omdat ik al best wel wat jaartjes op de vloer sta, zes om precies te zijn! Maar vooral omdat ik met mijn passie voor dans veel kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. In de jaren heb ik gezien dat kinderen in mijn lessen gegroeid zijn in hun zelfvertrouwen, creativiteit, muzikaliteit en het uiten van bepaalde energie, gevoelens en emoties middels dans. Een echte DONS-er vind ik origineel, inlevend en grappig. In de eerste twee kan ik mijzelf vinden, en het laatste… Tja, mag je dat over jezelf zeggen?

Op welke DONS-locaties werk je en kan je er wat over vertellen?
Ik heb op alle zes de locaties gewerkt. Bij alle scholen heb ik een ander gevoel en weer verschillende herinneringen. Momenteel sta ik op de Bussumse Montessori omdat ik eind oktober naar Hilversum verhuis. Het is heel leuk om de kinderen te leren kennen, ik merk dat de kinderen die ik nu lesgeef heel positief op dans regeren en dat geeft mij energie en brengt mij op ideeën.

Hoe ben je bij DONS terecht gekomen?
Het was winter 2014, ik was een avondje uit en ik ontmoette een flamboyante jongeman die ook van dansen hield, hij heette Evert. We raakten aan de praat en hij vertelde wat hij allemaal bij DONS deed. Dat vond ik heel interessant, want ik zocht nog werk naast het geven van mijn eigen danslessen. Via hem kreeg ik een sollicitatie en een week later stonden we samen op de Dongeschool les te geven. Meester Evert is nu gestopt bij DONS maar gelukkig zie ik hem soms nog op feestjes

Wat vind je het allerleukst bij DONS?
Bijzonder vind ik de combinatie van collega’s die allemaal een andere discipline hebben en dit bundelen tot iets moois voor de kinderen. En wanneer je dat in een mooi thema aanbiedt, kan er zo iets verrassends ontstaan. Ik vind het mooi dat er veel ruimte is voor eigen invulling van de kinderen zelf, zij kunnen ons net zo goed inspireren als wij hen. Ik heb veel danslessen geven aan mensen en kinderen die ‘op les’ zaten, maar juist een choreografie voor kinderen maken na school is een grote uitdaging. Als dat lukt en als we dit vol overgave presenteren aan anderen zoals tijdens afsluitingen, geeft dit een enorme kick! Ook vind ik het waardevol om er te zijn voor kinderen na school om te praten over wat hun bezighoudt, leuke en niet leuke dingen. Nu ik zelf een kind heb, realiseer ik mij hoe belangrijk het is dat er mensen voor mijn kind zijn als ik niet bij hem ben. En verkleden en ‘spelen’ met collega’s tijdens DONS of bonte avonden zijn super. En de dag sprankelend maken met een beetje magie in je activiteit, daarmee daag je jezelf ook nog uit speels te zijn en een andere kant van jezelf op te zoeken. Wat vind ik veel leuk bij DONS he…?

Wat was jouw laatste gekke DONS-actie?
Ik hou van typetjes spelen en in een leuk of gek pak springen! Momenteel ben ik een beetje angstig als Angstige Angelina. Ze kwam laatst gek dansend het toneel op. Ze is bang voor pretparken en dan vooral spookhuizen, maar dansen kan ze wel.  Die interactie met de kinderen en gekkigheid aanraken vind ik heel leuk, even in de schoenen staan van je alter ego.

Welk DONS-liedje vind je het mooist?
“Sprookjes omgedraaid” De ochtend dat ik ontdekte dat ik zwanger was, was ook het DONS-festival op de Olympia school, juli 2017.  De DONS-band speelde en ik stond voor het podium te dansen samen met de kinderen. Mijn vriend Thomas (papa van Morris) kwam toen aanlopen en dat was een bijzonder moment. Elke keer als ik dat liedje nu hoor, denk ik aan die dag. Oh ja, en mijn vriend vraagt soms of ik dat liedje in de auto wil opzetten!

Wat doe je als je niet aan het DONS-en bent?
Van de vijf weekdagen ben ik drie dagen bij DONS en twee dagen met Morris. Ik ga dan graag samen met hem fietsen, in de trein, naar het bos, het strand, de zandbak, dieren kijken, dansen in de woonkamer, lekkere dingen eten of met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Verder doe ik in het weekend graag aan yoga, meditatie, koken, het huis mooi maken met planten en bloemen en niet te vergeten leuke dingen doen met mijn vrienden, familie en Thomas. We zijn laatst met z’n twee een weekend naar Ameland geweest, erg fijn! Maar na drie nachtjes kijk ik er ook ontzettend naar uit weer naar Morris te gaan.

Lees ook het interview met DONS-docenten: Mara, LarsMolly en Kaily.