Opvang in basisgroepen

Kinderen blijven gedurende de gehele zomer in hun eigen basisgroep (lees: kleurgroep). De indeling in basisgroepen bij DONS bestaat DONS-breed uit de volgende kleurgroepen: Wit, Groen, Geel, Oranje, Blauw, Paars, Rood en Goud. In groep Wit, Groen, Geel en Oranje zitten de jongste kinderen (4+), in groep Blauw en Paars de iets oudere (6+) en in groep Rood en Goud de oudsten (7+). Tijdens de Zomervakantie komen de basisgroepen van de verschillende DONS-locaties samen op de zomerlocaties. Daar worden dezelfde kleurgroepen van de  verschillende locaties samengevoegd, dus Groen bij Groen, Geel bij Geel etc. Deze manier van werken brengt de meeste rust bij de kinderen, ouders en DONS-docenten. Als een samengevoegde kleurgroep erg groot wordt zullen we deze verdelen in kleinere subgroepen. Hierbij doen we ons uiterste best om de kleurgroepen van elke DONS-locatie in stand te houden.

Tijdens een DONS-dag zijn er veel vaste (zorg)momenten, zoals limo & koek, eten en drinken, verzamelen voor de bus etc. Op deze momenten zijn de basisgroepen altijd bij hun vaste DONS-docenten van die dag. Tijdens het vrij (buiten)spelen of de activiteiten kunnen de basisgroepen ook samenkomen en samenspelen. Op de verschillende (buiten)speelplekken is altijd voldoende begeleiding/toezicht.

Vanwege de relatief lage opkomst op de woensdag, vrijdag en andere rustige dagen, voegen wij op deze dagen verschillende kleurgroepen samen. We spreken dan van centrale opvang. De groepen Wit, Groen, Geel en Oranje vormen samen de jongsten. De groepen Blauw, Paars, Rood en Goud vormen samen de oudsten. Afhankelijk van de opkomst maken we de meest gunstige combinaties op beide zomerlocaties.