Dagstructuur

This page is also available in: English

De school is uit!
De kinderen worden opgevangen, krijgen eten en drinken, gaan vrij en begeleid spelen, zo mogelijk buiten. We nemen tijd om de dag door te nemen of een verhaal te vertellen. 

Tijd voor een activiteit!
Dit onderscheidt DONS het meest van andere opvangorganisaties. Bij DONS verdelen we een schooljaar in blokken. De kinderen gaan aan de slag met de bij dat blok en die kleur behorende DONS-docenten en thema’s. Een activiteit duurt een half uur tot een uur. Daarnaast is er genoeg tijd om vrij te spelen, binnen of buiten.

Dagsluiting
De dag wordt gezamenlijk afgesloten. Tijdens de Dagsluiting kunnen de kinderen aan elkaar laten zien wat zij die dag gedaan hebben. Vaak is dat in de vorm van een toneelstuk, dans of een kleine tentoonstelling, begeleid door de DONS-docenten. Hierbij leren de kinderen zichzelf te presenteren aan publiek. Ook leren ze zich als publiek op te stellen, waarbij luisteren en kijken naar en waarderen van het werk van de ander voorop staat. Door zelf ook regelmatig op ‘het podium’ te staan, leren de kinderen dat je je daarmee kwetsbaar opstelt, wat hun reacties als publiek zijnde zichtbaar beïnvloedt. Wij vinden het belangrijk dat kinderen trots zijn op wat zij hebben geleerd en hun schooldag beëindigen met een vast ritueel. De ouders zijn hierbij van harte welkom! Na de dagsluiting mogen de kinderen vrij kiezen. Er is dan sprake van centrale opvang. We stellen het op prijs als ouders hun kind niet eerder dan 17:30 uur ophalen i.v.m. ons activiteitenprogramma (uitzonderingen daargelaten).

Aan het eind van een blok is het tijd voor de grote Blokafsluiting. Gedurende een week zullen alle kinderen laten zien waar zij dat blok aan gewerkt hebben. De Blokafsluiting vindt die week op alle DONS-locaties plaats op van 17:15 uur tot 17:45 uur.